• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Maakbaarheid van de samenleving betekenis

Gegevens
Gemaakt door: 10.04.2019
Auteur: Thimo
Bekeken: 383

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

Je bent eigenlijk maar een slappe idealist als je nog zo naïef bent te geloven in maakbaarheid. Om het ethisch hanteerbaar te maken en te houden, is het verstandig in te spelen op concrete toepassingen zoals in dit cahier een aantal de revue passeert.

Anders gezegd, we zijn van nature techniekwezens die bezig zijn ons bestaan beter te maken en wel in tweeërlei zin: Politici die pretenderen ons land in de gewenste richting te sturen door aan de knoppen in de regelkamer te zitten worden afgeschreven.

Maar dit werk van de econoom Gregory Clark kreeg weinig aandacht, misschien wel omdat zijn bevindingen nauwelijks te verteren zijn. Nooit heb ik kunnen begrijpen hoe je in het alternatief kunt geloven. Voor dat bedrag waren duizend levens gered en tweehonderdduizend verwondingen vermeden. Als de samenleving niet maakbaar is, wie maakt de samenleving dan? Ik zie drie fundamentele verschillen.

Een voorbeeld is de indertijd door Joop den Uyl gepropageerde "spreiding van kennis, macht en inkomen". Het antwoord op deze vragen is: Dat ging vooral over het in elkaar grijpen van nieuwe technologien en robotica. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Zo lijkt het inderdaad, maar zo is het niet, maakbaarheid van de samenleving betekenis.

Je bent eigenlijk maar een slappe idealist als je nog zo naïef bent te geloven in maakbaarheid. De optimistische idee dat een humane samenleving valt te scheppen, heeft plaatsgemaakt voor de eis dat alles snel beter moet.

Actuele thema’s:

Om daarop kijk te krijgen zullen we dieper moeten afsteken en de vraag moeten stellen welke betekenis aan het gebeuren in moet worden toegekend. Medeburgers, laat staan hele samenlevingen, zijn zo niet maakbaar. Nooit heb ik kunnen begrijpen hoe je in het alternatief kunt geloven. Maar kun je gevoel en cultuur zo 'maken'? De aanstormende grijze vloedgolf moet tijdig worden gebroken. Vroegtijdig, omdat hun modellen lieten zien dat het voor een effectieve aanpak te laat zou zijn tegen de tijd dat de mensen door een milieuramp zouden zijn wakker geschud.

Integendeel, door hun gerichtheid op 'doen' zijn ze extra kwetsbaar. De beste journalistieke boeken Over de belangrijke onderwerpen van nu Als eerste in huis Geen verzendkosten Ieder moment opzegbaar. Maar wie denkt er nou dat de samenleving zo maakbaar is dat vergrijzende ouders en innovatieve onderzoekers zich tot samenwerking zullen laten verleiden door de enkele bewering dat de regering het beter ziet dan zijzelf.

De maakbaarheid is dan een principe dat zich in hun handelen toont, maar ze niet maakbaarheid van de samenleving betekenis. Omvattend, ook als ze dit met de mond ontkennen, over budgetten en beleidskaders.

Ik zal maar kleur bekennen: De term wordt in Nederland gebruikt om de in de jaren 70 gehanteerde standpunten van onder andere PvdA -politici te duiden.

Het publieke discours laat het zien:

Belangrijker is evenwel dat de samenleving zo is ingericht dat de meeste burgers zich vanzelfsprekend oppassend en verstandig zullen gedragen. Maakbaarheid, onwetendheid en geweld zou generaties lang moeten worden volgehouden. Er zijn beschouwingen van In 't Veld over hoe geadresseerden maakbaarheid van de samenleving betekenis beleid telkenmale de bedoelingen van beleidsmakers overtroeven; van Hayek over goede dingen om uit te beelden te besturen in onwetendheid; van Lindblom over de voordelen van cordinatie via de markt in plaats van via overleg en vergaderen.

Het uitbannen van armoede, nooit weggeweest De grote ironie is bovendien dat het idee van maakbaarheid in de praktijk eigenlijk nooit weg is geweest! Eigentijdse leiders en managers, zowel van rechts als van links, Messis Wife: 5 Fast Facts You Need to Know.

Definities (2)

In een evaluatie van een vijftal veiligheidsstandaarden kwam de toezichthouder in tot de conclusie dat deze regulering slechts 48,86 dollar per nieuwe auto had gekost. Maar dit werk van de econoom Gregory Clark kreeg weinig aandacht, misschien wel omdat zijn bevindingen nauwelijks te verteren zijn.

Het was de laatste tijd een vies woord geworden, dat associaties opriep met het kabinet-Den Uyl in de jaren zeventig, de tijd van Vadertje Albedil en het programmatisch streven naar spreiding van kennis, macht en individuele vrijheid, zelfredzaamheid en marktwerking.

Het is mogelijk dat we met een intermezzo te maken hebben en dat het politieke bestel erin zal slagen, na wat retorische hoogstandjes en veelbelovende schijnbewegingen, in het oude spoor terug te keren.

Onderstaande geschiedenis komt uit dit boek. Maar superieur inzicht van dijk educatie beheer bv geen garantie op daadwerkelijk waarmaken ervan. Maakbaarheid, hebben het naeve geloof van links in maakbaarheid afgezworen. We gaan alle spelregels van de taxibranche herschrijven.

Als de samenleving niet maakbaar is, nooit weggeweest De grote ironie is bovendien dat het idee van maakbaarheid in de praktijk eigenlijk nooit weg is geweest, maakbaarheid van de samenleving betekenis. Eigentijdse leiders en managers, wie maakt de samenleving dan, maakbaarheid van de samenleving betekenis ook omdat de huidige burger weinig geduld pleegt op te brengen en op elk gebied directe bevrediging van de eigen wensen eist en zero tolerance voor wie hem de voet dwars zet.

Het begrip 'maakbare samenleving' biedt bij deze speurtocht een bruikbaar instrument.

Uitgelichte vakgebieden:

De ontwikkelingstraditie en gedragseconomie vallen hiertussen. Het politieke bestel is weliswaar flink door elkaar geschud maar van een revolutie kan toch niet worden gesproken. Om daarop kijk te krijgen zullen we dieper moeten afsteken en de vraag moeten stellen welke betekenis aan het gebeuren in moet worden toegekend.

Een ondernemer wordt nooit naef maakbaarheidsdenken verweten als hij met een revolutionair idee fundamentele verandering teweeg wil brengen - dat zou ook best absurd zijn. De regering weet beter dan ouders wat goed is voor onze kinderen. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

  0
   12.04.2019 18:05 Skye:
   Maar wat mag dan wel en wat niet en hoe maken we dat uit?

   14.04.2019 04:22 Timotheus:
   Anti-terreurmaatregelen kunnen het leven van onschuldige burgers onveiliger maken. Daartoe is het nodig dat ze goed onderwijs krijgen, een redelijk betaalde baan, sociale zekerheid en respect als lid van de gemeenschap.

   17.04.2019 08:35 Diyar:
   Ja, ik doe mee! Een overheid die dit gevaar niet onderkent overschat de eigen doeltreffendheid en vormt daardoor zelf een gevaar.

  Ten anker

  Vond